SöstraMi goes viking

Vi har - till barnens stora förtjusning - även i år besökt den årliga vikingamarknaden i Värmlands Nysäter. Hantverk, gyckel, tornerspel, lekar, yxkastning, försäljning av mat, dryck och andra delikatesser (godis!) var några av evenemangen på årets marknad.

Ska man gå på vikingamarknad ska man väl vara klädd som en viking, tyckte barnen, så det var bara att sätta sig vid maskinerna och knåpa ihop något.

Här har ni mina riddar/viking/bröderna lejonhjärta - barn in action :-)


                   

Nog hade de väl gympadojor på vikingatiden - eller?

Roligast tyckte barnen nog att eldblåsaren/komikern med skämt för både barn och vuxna var ;-)

De tillbringade också lång tid vid vikingalekplatsen, där man kunde kasta ringar på horn, ha dragkamp, gå på styltor eller sitta på en stock och försöka träffa varandra med hösäckar - väldigt roligt!
 
Jag använde såklart linne till alla tre tunikorna, hade i gömmorna en mapp med vikinga/medeltida mönster (!), så det var bara att klippa till.  Att sitta och fålla för hand och göra snygga infordringar var dock inget jag kände att jag hade tid med, så det blev universallösningen kantband i stället. Många meter blev det...

Grabbarna fick också varsin penningpung som de var mäkta stolta över! Gåbort-klänning till lilla E

Igår var hela familjen bjuden till farmor och farfar på middag med älgstek och primörer - mums!

Med var också farbror och barnens 2,5-åriga kusin som vi inte träffar å ofta då vi bor långt borta från varandra.

Som present hade vi med oss en SöstraMi-klänning till lilla E, vid närmare eftertanke kom vi på att det nog var både sen julklapp och födelsedagspresent ;-) Den blev klar alldeles precis strax innan vi skulle gå hemifrån, så stryka innan fotografering var det inte tal om...Hoppas att presenten faller i smaken! :-) Det är faktiskt alltid lika roligt att göra den här modellen...


Mönster: eget strl 3 årRecycle is love - blommig kjol

En snutt köksgardin från Helsingfors-loppisen (tack, Anna!) blir sommaren finaste kjol.Två sömmar, resår, kantband - that´s it!
Solsken, akrobatik och t-shirts
T-shirts till killar att stå på händer, göra kullerbyttor och klättra i träd i!!!

Underbar ekologisk retrotrikå!!!


Enkla t-shirts i strl  110 samt 122
Testpatrullen :-)


Örngott + ♥ = sommarklänningFick några secondhand-tyger skickade till mig från Helsingfors. De har legat framme, jag har tittat och klämt, tittat och klämt...
I morse, efter ett dygn av åska och regn, när solen åter sken varmt över gården tog jag det ena örngottet, klippte till så där på en höft, satte mig vid maskinen och vips! Färdigt!

En liten smockad, somrig klänning till lilltjejen. På sådär en kvart - det gillar vi :-))


     


Alltså - ta ett örngott. Klipp av ena änden så att längden blir lämplig + lite extra. Klänningen ovan tycker jag blev i längsta laget, funderar på att korta den. Klipp av andra änden så att du får ett rör. Fålla båda ändorna. Trä i resårundertråd i maskinen, provsy om du inte sytt med resårtråd tidigare så att du förstår hur det funkar.

Börja sedan sy i det som ska bli "upp" på klänningen. Sy första sömmen strax under fållen, när du kommit runt hoppa bara ner en halv centimeter eller så. Glöm inte fästa tråden ordentligt så att den inte sprätter iväg. Sy så många varv du vill ha, fäst sedan ordentligt. Låt det rynka så mycket som behövs för att det ska bli lagom omkrets.

Återvänd till första sömmen högst upp, sy en till riktigt nära, så att du får lite extra rynkning högst upp. Nu återstår bara att ta av biten du klippte bort i början, klipp till lagom långa axelband, fålla in kanterna och sy fast. Det är smart att prova längden och placeringen av axelbandena på den som ska ha klänningen, så att man får rätt mått.

Färdigt!

Ut i solen! :-))

Hoodies i sommarvärmen...

En hoodie beställd till en drygt ett-åring i Norge - ingen stor grej,men jag tror att allt gick fel med denna beställning...

Först krånglar overlocken (jag vet, den ska lämnas in, men när ska man hinna???), sen finns det inga nålar att köpa här på vischan (föga förvånande egentligen), sen glömde jag velouren på annan ort och fick köpa ny (iofs mest trevligt :-)) och sist, men inte minst, misslyckas jag med att posta paketet så att det blir liggandes i en undanskymd vrå i flera dagar! Ja, herregud, vad ska man säga?

Som plåster på såren bjuder jag beställaren på en extra hoodie som hennes son kan få - den första hoodien var en present till ett annat barn. Tur att jag klippte till en extra när jag ändå höll på!!!

Nu hoppas jag att alla blir nöjda och glada så jag slipper skämmas mer!  :-)Här har vi dem, de ödesdigra hoodiesarna, i storlek 80 resp 92. Ekologisk trikå till kantbanden och - kolla in! huvan fodrad med ekologiskt retrotryc! Sååå fina lamm, finns i massor av färgställningar.


Fiiiina lamm!!!


Hoodiesarna har tryckknapp på insidan och knytband på utsidan.

Nu drar vi och badar!In action!

En bild säger mer än tusen ord...


 

Idag firar vi att det är sista dagisdagen och sedan sommarlov och lillstugan i sex veckor! Hurra!!!

SöstraMi har beställt nytt tyg - mycket tyg. Det är så roligt att det finns så mycket fina ekologiska trikåtyger att köpa, det har verkligen blivit trendigt - vi gillar! Och vill köpa allt, men det går ju inte...

Snart är också nya ekologiska babypaketet till salu på smartval.nu - kolla in nya shoppen!


 


Premiär för Lova-klänning!!!

Av Lovas mamma fick jag en kasse innehållande  fina enfärgade och mönstrade 70-tals tyger - och i detsamma föddes idén om Lova-klänningen.Har ni sett!!! Gul lakansväv och så det superfina blommiga!

Den lilla klänningen i storlek ca 6-12 mån är så klart till Lova själv, den större är förstås till min lilla tjej i strl 2 år...

   

Några detaljer att glädjas åt...
Halsringning med sprund - fast utan knapp än så länge:-)
Det lilla hjärtat sitter på baksidan strax under halslinningen
En närbild på det underbara blomtyget 

I påsen låg också en bit helt fantastisk grön bävernylon! Undrar verkligen vad det ska bli av det...ska bli spännande att fundera... :-)

Tack så mycket Lova och Lovas mamma!!!

söstra mi gör en liten, unik kollektion med kläder för barn att leva i. Färg, form och funktion är nyckelorden.

söstra mi tvättar alla tyger innan sömnad med tvättnötter och strävar också efter att använda ekologiska och återbrukade material.

För beställningar eller frågor – välkommen att kontakta mig på sostrami@gmail.com

Tack för besöket!

RSS 2.0