En riktig julfest-klänning...

... ville jag göra. Tomtar och lucior i all ära, julen är väl ändå en festlig högtid!  Julrött, guldstjärnor och krås - festligare än så kan det väl nästan inte bli!!! Jag har verkligen njutit av att göra den här klänningen:-)



Enkel skärning, man kan ha en enkel tröja under eller varför inte finaste skjortan. Strumpbyxor, tights eller vanliga byxor funkar fint under. Passar både på julafton och till julens alla fester!






Kråset i detalj :-)





Solgul knapp och sprund på baksidan

Finns i storlekarna 1, 2, 3 samt 4 år - och priset är 250:- för 1-2 år samt 275:- för 3-4 år.

Beställer gör du på [email protected] eller om du bor i Göteborg kan du gå in på SallyBazar på Ånäsvägen där du kan hitta klänningen from nästa vecka. Om du vill ha den före julafton bör du beställa innan lucia :-)

Så här ser min egen lilla tjej ut i den;





Hej tomtegubbar!!!

Ja, nu lackar det sannerligen mot jul! Jag blir lika överraskad varje år av att det plötsligt bara är några veckor kvar...

Tomte-outfit var det beställt och jag satte mig ner och funderade. Traditionella tomtedräkter i rött och vitt översvämmas marknaden ju av vid det här laget, så jag ville göra något lite annat.




Fastnade lite hos Carl Larsson, en verklig barndomsfavorit. Tittade också på både Jenny Nyströms och Elsa Beskows bilder och till sist, uppfylld av "gammaldags" jul, blev resultatet som följer... :-)




Kompletteras med ett skärp eller bälte för den som vill, denna dress i strl 92. Kan beställas för 375 kr i två veckor framöver, tom lucia. Man kan även välja att förlänga tunikan till klänning.








För er som väntar på julklänningarna kan jag berätta att de kommer - i morgon! :-) Så håll ut...

Lila och rosa favvo-klänningar

En beställning som tagit lite tid, men som nu äntligen blev klar :-)

En favoritklänning i storlek 116 som blivit för liten skulle ritas och göras i storlek 104 och 134 till lillasyster och storasyster. Mamman i familjen hade förälskat sig rosa och lila velour - roligt för mig som inte använder just dessa färger så mycket!
Jag ritade om mönstret lite, gjorde ett och annat prov och vågade till slut klippa i tyget:-) Det är verkligen inte helt lätt detta med storleksanpassning...


Modellen är ganska vid, med rynk i brösthöjd och trippelstickningar ton i ton.

Jag kan verkligen förstå att tjejen som hade orginalklänningen gillade den!

Så här blev det i alla fall...



Jätteroligt projekt att göra, men jag törs inte räkna efter hur många stickningarjag fick sprätta upp och göra om ;-)

Nu åter till julsömnaden...

Pippi-nattlinne ska det va´...

... sa lilltjejen bestämt häromdagen. Hon ska nämligen alldeles i dagarna få byta ut spjälsängen mot en "storflicka-säng" och då är det nattlinne som gäller - enligt henne själv, alltså.

Den stora  - och enda - förebilden just nu är Pippi Långstrump och rent stilmässigt så passar det mig ganska bra... :-)




Lååånga nattlinnen ska det vara, så bara tårna sticker fram. Bomullsjersey och kantband av interlock.

Lite stor i storleken ännu (92), vi fick visst vika upp ärmarna lite...





Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp!

Dessa nattlinnen går att beställa, fler färgställningar finns att välja på.
Priset är 275 :-


Men man blir trött när mamma bara vill fota och fota...
Är det färdigt snart...

Dags att lägga sig... godnatt!

Inget märkvärdigt kanske...

... men ändå ganska fint :-)

Jag fann mig plötsligt vara ensam hemma och tänkte att jag skulle passa på att sy något  - till mig SJÄLV.

Men vad? Något enkelt, något vardagligtoch användbart. Tog fram ett mönster på ett linne som jag visste hade bra passform, lade till ärmar med rynk, lite extra vidd fram, också rynk - och sedan nya bandkantaren, I LOOOVE min nya bandkantare!!! Bandkantare? Kantbandare? Äh...

Det går så fort och så lätt, inga hoppstygn - fast jag förstår inte riktigt varför? Jag grubblar faktiskt en del över varför det går så mycket bättre med denna än med den smalare, någon som vet?

Materialet till min nya "vardags"tröja fick faktiskt bli bomullsinterlock, lite otippat kanske. Det här mönstret blir nog väldigt fint i et lite tunnare material - tror jag ska prova viskosjersey nästa gång.





Rynk i halsringning och ärmslut

Jag sydde först i dubbla rynktrådar, rynkade till lämplig längd, sicksackade fast rynkorna för säkerhets skull och sydde sedan på kantbandet.


Ja, som sagt, inget märkvärdigt - men den är fin på och skön att ha, så det var riktigt kul att hinna sy lite till sig själv!

Fleece i petroleum

Fleecetröjor kan man väl aldrig ha för många av - eller?

När jag såg den här mjuka, fin petroleumblå fleecen  såg jag framför mig hur fin den skulle vara på mina killar.

Här är storebror först ut...









Jag har tagit avstamp i ett Ottbre-mönster, smalnat av modellen lite,lagt till lite på längden, minskat kragen, förlängt lite över rumpan och fimpat fickorna :-)

Detta är storlek ca 122, svårt att veta, den blev trots min korrigeringar i alla fall lite stor, dvs bred.

Han fick själv välja kantbandet, den orangea jerseyn är från Mjuka tyger (inte helt säker, förresten) och är ekologisk.

Dragkedja från mitt hemliga lager... närå, jag fick en hel blå IKEA-kasse med dragkedjor av en kompis. Eftersom de skulle slängas frågade han mig om jag hade någon användning för dem - OM jag hade någon användning för dem... :-)

Här några detaljer;

Ärmavslut med tumhål samt trippel-stickningar på alla axelsömmar.







Om (när) jag syr flera tänker jag nog rita mönstret själv, det här funkade inget vidare, tyckte jag.

Lillebror ska nog få fickor på sin också - nåja, vi får se...


Ett skepp kommer lastat...

... med knalliga, härliga fleece-tyger!!!


Hade tänkt att det bla skulle bli fleecetröjor i storlekarna ca 74-104 i färgerna lime, rosa, turkos och lila - vad sägs?

Nån som blir sugen eller har några ideér? :-)


Stjärnor och 4-åringsbus...

SöstraMi har gjort JNYdesign-debut!

För den som inte är hemma i sybloggandets värld kan jag berätta att JNYdesign är tygtillverkare samt försäljare. Man hittar hennes underbara tyger över hela sy-cyberspace. Titta in till hennes webbshop och gläds åt alla fina färger och mönster!

Orsaken till att jag inte köpt hennes tyger tidigare är ju att jag försöker hitta ekologiska tyger i första hand. inte så lätt, tyvärr... :-(

Men litegrann kan man ju ändå få köpa :-)

Min härliga, busiga, bökiga 4-åring behövde några långärmade tröjor och när han själv fick välja från JNYdesign-paketet blev det gult och blått. Tyget var en dröm att sy i, rekommenderas verkligen!

Dagen till ära har jag också provat min nya, lite bredare bandkantare, inköpt på Syfestivalen i Göteborg. Himmel så lätt det gick, inte ett enda trassel eller hopp och fort och fint blev det! Det var verkligen stor skillnad mot att sy på den smalare bandkantaren - varför vet jag inte riktigt, tål att tänkas på...




Fin kille, va? Roligast är att räcka ut tungan... :-)





Och den blå...

söstra mi gör en liten, unik kollektion med kläder för barn att leva i. Färg, form och funktion är nyckelorden.

söstra mi tvättar alla tyger innan sömnad med tvättnötter och strävar också efter att använda ekologiska och återbrukade material.

För beställningar eller frågor – välkommen att kontakta mig på [email protected]

Tack för besöket!

RSS 2.0